Maca
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka wody
Przepis: Wymieszaj wszystkie składniki, rozwałkuj placki i piecz je w gorącym piekarniku. Gotowe
Sałatka jajeczna (Eierzwiebele)
Składniki: 20 jajek, 200g majonezu, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 duża cebula
Przepis: Jajka ugotuj na twardo, obierz, przesiekaj i połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dopraw solą, pieprzem i zaciągnij majonezem. Gotowe
Wątróbka po żydowsku
Składniki: 1 kg wątróbki kurzej, 1 biała cebula, olej do smażenia, sól, pieprz, kmin rzymski
Przepis: Wątróbkę oczyść i smaż na patelni wraz z pociętą w kostkę cebulą, dopraw solą, pieprzem i kminem. Gotowe
Hummus
Składniki: 1 duża puszka ugotowanej cieciorki, oliwa z oliwek, sól, czosnek, kmin rzymski, cytryna, 4 łyżki pasty tahini
Przepis: Zblenduj ugotowaną cieciorkę z oliwą, dopraw solą, zmiażdżonym czosnkiem i kminem. Zakwaś cytryną i dodaj tahini. Całość blenduj dodając wodę z zalewy cieciorki aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Gotowe
Kugiel ziemniaczany z kaczką
Składniki: 2,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kostka masła, 100 ml śmietanki, sól, pieprz, 400g ugotowanego mięsa z kaczki, 2 cebule, 100g parmezanu, 4 jajka
Przepis: W garnku o grubym dnie podsmaż na maśle cebule i ziemniaki, dopraw solą i pieprzem, wrzuć ugotowane mięso z kaczki i całość przesmaż krótko. Przestudź i połącz z 4 jajkami i parmezanem. Wymieszaj i zapiekaj. Gotowe
Cymes z marchewki, bakali, jabłek i suszonych śliwek
Składniki: 4 marchewki, 100g bakali, 4 jabłka, 100g cukru, 200g śliwek suszonych, 1 kostka masła
Przepis: Marchewki i jabłka zetrzyj na tarce i przesmaż na maśle. Dodaj cukier, bakalie i śliwki. Całość przesmaż aż marchewka będzie miękka. Gotowe
Jakub Steuermark urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976. Gotował od zawsze a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko w kuchni swojej babci. W 2006 roku wyjechał na Florydę i założył Deli – bar z kanapkami. Od 2008 roku pracował w Anglii jako Szef Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu i razem z innymi szefami współtworzył Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden. W Anglii zdobył formalne kucharskie wykształcenie. W 2010 roku pracował w Hiszpanii jako Szef Kuchni zarządzający w dwóch restauracjach: irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, w których miał możliwość kreowania swojego menu. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął pracę w restauracjach w Warszawie. Gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji. Od ponad sześciu lat, jest gospodarzem kuchni w programie ,,Pytanie na Śniadanie” na TVP2, gotuje zgodnie ze sobą i ideą Comfort food. Prowadził blisko 200 programów.