Witamy w Miejskim Centrum Kultury w Płońsku!

Pokaz To przecież nasze jedzenie – przygotowywanie potraw kuchni żydowskiej

Pokaz To przecież nasze jedzenie – przygotowywanie potraw kuchni żydowskiej

2

To przecież nasze jedzenie – pokaz potraw kuchni żydowskiej przygotowała Jakub Steuermark, ktoremu towarzyszył Patryk Dobrzelak.
Paschę na degustację przygotowali pracownicy Bistro Kultura MCK Płońsk. Więcej zdjęć…

Jakub Sfeuermark urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976.Gotował od zawsze a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej babci w kuchni.
W 2006 roku wyjechał do USA gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami. Od 2008 roku mieszkał i pracował w Anglii, gdzie objął stanowisku Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden. W 2010 roku przeprowadził się do Hiszpanii, gdzie objął stanowisko Szefa Kuchni w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął pracę w restauracjach w Warszawie. Gotował na Targu Śniadaniowym, stworzył i wzbogacił menu kilku warszawskich restauracji. Następnie trafił do studiów kulinarnych, w których pracuje do dziś prowadząc otwarte szkolenia z kuchni hiszpańskiej, włoskiej, technik kulinarnych, etc … Przeprowadził ponad 300 różnych warsztatów zarówno po polsku jak i po angielsku i nakarmił tysiące uczestników. Przez ponad 4 lata Kuba był doradcą kulinarnym Oerlemans Foods. Zajmował się tworzeniem produktów z jej surowców, prowadził szkolenia produktowe dla sprzedaży w oddziale HoReCa w Polsce, Niemczech, Holandii i Hiszpanii. Od ponad sześciu lat jest gospodarzem kuchni w programie ,,Pytanie na Śniadanie”, gdzie gotuje zgodnie ze sobą i ideą Comfort Food. Ostatnio zrealizował dwa programy kulinarne na antenie TVP: „Zaloguj się w kuchni” oraz dla dzieci 3 sezony: „Ugotuj nam bajkę”.
Latem 2021,2022 i 2023 roku jest przewodniczącym jury w konkursie kulinarnym i ambasadorem Festiwalu Polska od Kuchni Kół Gospodyń Wiejskich. Podczas 16 półfinałów w 16 województwach jako Szef Kuchni gotował swoje wersje popularnych, regionalnych dań ze wszystkich regionów Polski. Nakarmił na swoich pokazach ponad 5000 osób.